top of page

Schouderklachten, onze expertise

Wanneer je pijn ervaart in het gebied rondom de schouder, vanaf nek tot aan elleboog, dan spreken wij van schouderklachten. De pijn kan plotseling opkomen of geleidelijk ontstaan en wordt voornamelijk ervaren bij het bewegen van de arm. Het kan ook zijn dat je pijn ervaart wanneer de arm stilgehouden wordt. In sommige gevallen is een trauma aan de schouder de oorzaak van de pijn. Wij denken dan aan een schouder die is de kom is gegaan, een afgescheurde pees of bijvoorbeeld aan artrose. De pijn kan uitstralen naar schouderblad, nek, elleboog of vingers.

Schouderpijn, een veelvoorkomende klacht

Schouderpijn is een veel voorkomende klacht in de gezondheidszorg, ongeveer 80% van de klachten is schoudergerelateerd. Van de patiënten die met schouderklachten de huisarts bezoeken, is ongeveer 30% van hersteld na 6 weken, 50% van de patiënten heeft een hersteltijd van 6 maanden en 60% van de patiënten doet er zelfs een jaar over. Het herstel is afhankelijk van de aard van de klacht en de leeftijd van de patiënt.

Dat zoveel mensen schoudergerelateerde klachten hebben, is op zich niet vreemd, omdat de schouder heel vaak beweegt, de hele dag door. Bijvoorbeeld bij het pakken van een pen, het smeren van een of bij veterstrikken. Het zijn kleine en grote alledaagse bewegingen, waarbij je het schoudergewricht gebruikt.

We onderscheidden verschillende typen schouderklachten:

  • irritatie van de pees;

  • irritatie van de slijmbeurs (of een combinatie met irritatie van de pees);

  • een peesscheur;

  • instabiliteit van de schoudergordel;

  • triggerpoints in de spieren;

  • artritis*;

  • fractuur**;

  • trauma***;

  • spierletsels;

  • frozen shoulder.

 

Irritatie van de pees in het schouderdak en/of slijmbeurs (bursa) noemen we een subacromiale klacht.

*Artritis is een ontsteking van het gewricht, oorzaak verschilt per klacht.

**De fractuur, ook wel botbreuk genoemd, betreft de omliggende delen van de schouder, zoals schouderkop, bovenarm, sleutelbeen en het schouderblad.

***Trauma aan de schouder kan ontstaan door een fractuur, ontwrichting zoals bij een schouder uit de kom en door schade aan kapsel of pees door de ontwrichting.

Het schoudergewricht en de schoudergordel

Het schoudergewricht of het glenohumerale gewricht is opgebouwd uit drie delen: het sleutelbeen (clavicula), het schouderblad (scapula) en de bovenarm (humerus). De schouder heeft de vorm en functionaliteit van een kogelgewricht, waardoor de schouder om verschillende draaiassen kan bewegen.

De beweeglijkheid ontstaat door de verbinding van het gewricht tussen het sleutelbeen en het borstbeen op de ribbenkast (thorax).

De mogelijkheid om de arm zoveel te kunnen bewegen heeft als nadeel dat de gewrichtsstabiliteit hieronder lijdt.

Hoe ontstaan schouderklachten?

Omdat het ontstaan van schouderklachten van verschillende factoren afhankelijk is, is het vaak moeilijk aan te geven waar de schouderklachten precies vandaan komen. Een schouderklacht gaat vaak gepaard met irritatie of een ontsteking aan een pees of aan de slijmbeurs.

Het is belangrijk om rekening te houden met het gehele gebied rond de schouder. Zo kan een schouderklacht voortkomen uit de nek of door een verkeerde houding. Een verkeerde houding kan een kettingreactie aan klachten veroorzaken en in stand houden.

 

Door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken kan de schouder geïrriteerd raken. Denk hierbij aan (werp)sport of door het werken in dezelfde houding.

Maar ook stress kan een belangrijke factor zijn bij klachten, zo kan een heftige gebeurtenis in de werk of privésfeer zorgen voor aspecifieke schouderklachten.

 

Bij Manueel Fysiocare zien we regelmatig klachten die ontstaan zijn door onderliggende psychische klachten. Dit komt doordat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Bij een heftige levensgebeurtenis, zoals bijvoorbeeld ontslag, verhuizing of echtscheiding kan de stress van invloed zijn op de hoger liggende spieren, wat zich vertaalt in gespannen spieren, de spieren voelen dan hard aan.

Wanneer het lichaam langere tijd in spanning verkeert, kan dit op den duur van invloed zijn op de beweging van de schouder. Het schoudergewricht heeft dan niet de ruimte om zich soepel te kunnen bewegen wat irritatie aan het schoudergewricht kan veroorzaken.

 

Schouderpijn is een combinatie van verschillende factoren en kan ontstaan door:

  • Een verkeerde beweging;

  • Een ongeluk of trauma;

  • Slechte (werk)houding;

  • Beoefening van sport;

  • Stress (echtscheiding, ontslag, ziekte etc.).

 

Ik heb een schouderklacht, wat nu?

Als je pijn hebt aan het schoudergewricht, vermijdt dan zware belasting van de schouder of bewegingen die de pijn verergeren. Om het herstel te bevorderen is het goed om herhalende bewegingen zoveel mogelijk te beperken. Werkt u achter de computer? Wissel dan regelmatig je houding en neem korte (lees micro) pauzes, gebruik de muis op de juiste manier en maak gebruik van de sneltoetsen op je toetsenbord.

Door simpele aanpassingen in je gedrag voorkomt je dat de irritatie groter wordt, maar ook dat de spieren stijf worden, doordat je het gewricht probeert te ontzien. Ondanks dat bewegen pijn doet, is het belangrijk om door te gaan met de dagelijkse bezigheden om te voorkomen dat de schouder stijf wordt en het herstel daardoor stagneert.

Wat kan de manueel therapeut of fysiotherapeut voor mij betekenen?

Schouderpijn is erg vervelend, bij serieuze klachten is het een aanzienlijke beperking bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Bij Manueel Fysiocare kan je altijd dezelfde week terecht voor een intake/onderzoek en eerste behandeling. Als specialist op het gebied van beweging kunnen wij een goed oordeel vellen over de klacht, de juiste hersteladviezen en therapie geven. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

De fysiotherapeut of manueel therapeut haalt tijdens de eerste afspraak veel informatie uit het onderzoek van de schouder, maar ook zeker uit intakegesprek. Tijdens de intake worden de juiste vragen gesteld om het ontstaan, beloop en mate van beperking in bijvoorbeeld pijn en activiteiten (thuis of werk) in kaart te brengen. Indien mogelijk plannen wij graag direct een tweede zitting om meteen te kunnen starten met behandelen. Aan de hand van het onderzoek zullen wij samen met jou een behandelplan opstellen om het herstel te bevorderen. Je moet hierbij denken aan advies over (werk)houding en ontspanningsoefeningen.

Tijdens de behandeling richt de therapeut zich voornamelijk op het verbeteren van de functie van de schouder en omliggende gewrichten, waardoor de pijn van de schouder/het schouder gebied af zal nemen. Hierbij zijn oefentherapie, dry needling, manuele therapie, houdingstraining, massagetechnieken en verandering van beweeggedrag mogelijke onderdelen van de therapie.

Schouderklacht (edited-Pixlr).jpg
Manueel-Fysiocare, schouderklacht, artik
MFC_2020-04-10_Schouderpijn, thuiswerken

Word je beperkt in je dagelijkse bezigheden door pijn in de schouder, bel dan voor een afspraak!

 

Ons team van experts staat voor je klaar!

bottom of page