top of page

Lage rugpijn, onze expertise

​

De meesten van ons hebben het weleens meegemaakt. Door een onverwachte of bepaalde beweging schiet het vanuit het niets zomaar in je rug. Acute rugpijn is heel vervelend en kan ook voor andere klachten zorgen. Wanneer de pijn tussen de onderste ribben en het stuitje zit, dan spreken we van lage rugpijn. Lage rugpijn hoeft zich echter niet te beperken tot de rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil, lies en heupregio. Rugpijn zonder aantoonbare schade noemen we 'aspecifieke lage rugpijn'.

 

Lage rugpijn kan ook meer geleidelijk opkomen. Het wordt ervaren als een zeurende of doffe pijn. Sommige mensen hebben regelmatig last van de lage rug, terwijl anderen er maar een enkele keer in hun leven mee te maken krijgen. Zo’n 60 tot 90% van de westerse bevolking zal ten minste één keer in het leven te maken krijgen met aspecifieke lage rugpijn. Het is niet bekend waarom de een er meer last van heeft dan de ander. Lage rugpijn wordt ook wel 'spit' of 'lumbago' genoemd. 

 

Blijf bewegen 

De lage rug is een belangrijk deel van het lichaam, bij veel bewegingen gebruikt je de spieren in de lage rug. Bij het voelen van pijn in de lage rug is het een logische reactie om de rug te willen ontlasten door bepaalde bewegingen te vermijden. Toch is het erg belangrijk om ondanks de pijn te blijven bewegen, tenzij het echt niet anders kan. Met beweging voorkom je dat de rugspieren stijf worden en de klachten verergeren.

 

Voorkom lage rugpijn 

De precieze reden van aspecifieke lage rugpijn is moeilijk te achterhalen. Het is bekend dat lage rugpijn kan voortkomen uit overbelasting van de spieren. Dit kan ontstaan wanneer de gewrichten, banden en spieren in het lichaam tijdelijk niet goed samenwerken. Een plotselinge beweging kan dan zorgen voor verkramping van de spieren, wat als pijnlijk wordt ervaren. 

 

Toch ligt het niet zo eenvoudig dat enkel een miscommunicatie van het lichaam zorgt voor lage rugpijn. Lage rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. De rug kan bijvoorbeeld overbelast raken, doordat de spieren en gewrichten langdurig onder spanning staan of juist doordat de spieren en gewrichten voor langere tijd op rek staan door, bijvoorbeeld een slechte houding. Bij overbelasting zijn spieren en gewrichten, als het ware, tijdelijk uit hun vorm.

​

Een aantal factoren die kunnen bijdragen aan rugklachten zijn:

  • Veel tillen 

  • Langdurig staan (slechte houding, zwaar lichamelijk werk) 

  • Lang zitten (bijv. zitten achter de computer)  

  • Slechte lichamelijke conditie 

  • Stress 

  • Plotselinge beweging (opstaan, draaien) 

  • Overgewicht  

  • Zwangerschap

 

Wat kan ik doen bij lage rugpijn?

Bij pijn in de rug is het belangrijk om te blijven bewegen. Er zijn verschillende oefeningen die u thuis kunt doen om de verkrampte spieren te ontspannen en de rug te mobiliseren. Het mobiliseren helpt de gewrichten om beter te bewegen.

 

Soms kan de rug een beetje knakken tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Dat is niet erg.  Het is ook mogelijk dat je even wat meer klachten krijgt door de oefeningen. Dit is normaal, zolang de klachten de volgende dag niet verergerd zijn. Bouw rustig op om het lichaam te laten wennen. 

 

Tips:

  • Zit, zover je kan, zo rechtop mogelijk met uw navel lichtjes ingetrokken.  

  • Til met een rechte rug, vanuit de benen, en niet te veel tegelijkertijd.  

  • Heb je iets laten vallen? Zak dan door de knieën om datgene op te pakken. 

  • Heb je last van lage rugpijn? Dan is het raadzaam om platte schoenen te dragen. 

  • En blijf dus juist (met mate) bewegen en wissel zitten, staan en liggen af. 

 

Wat kunnen wij als fysio- en manueel therapeut bekenen?

De fysiotherapeut kan begeleiden bij de oefeningen en ervoor zorgen dat je de juiste oefeningen doet voor de rugklachten. Sommige oefeningen kunt u beter niet doen, dat is belangrijk om te weten. Wij geven u ook meer informatie over aspecifieke lage rugpijn, zodat u zich meer bewust bent van de oorzaak en daarnaar kunt handelen. De manueel therapeut kan ook helpen om de pijn te verminderen als blijkt dat er gewrichten in de rug ‘vast’ zitten.

Manueel-Fysiocare, Fysiotherapie & Werk,
Manueel-Fysiocare, Nieuwegein, Fysiother

Wist je dat al onze therapeuten ieder meer dan 10 jaar ervaring hebben als fysiotherapeut/manueel therapeut?

​

Op korte termijn geholpen worden bij rugklachten?

Ons team van experts staat voor je klaar!

​

Maak direct een afspraak met een van onze therapeuten!

bottom of page