top of page
  • Foto van schrijverClair van Baal

Valpreventie; blijf in beweging, voorkom vallen

Bijgewerkt op: 19 jan.


Vallen is de meest voorkomende oorzaak voor letsel bij ouderen.


Vorig jaar belandden 105.000 ouderen na vallen of uitglijden op de Spoedeisende Hulp. Oftewel; iedere 4 minuten werd een 65-plusser op de SEH behandeld voor de gevolgen van een val.


Vervolgens werd 1 op de 3 opgenomen en meer dan 5000 ouderen overleden aan de gevolgen van een val. Dat zijn flinke cijfers die ons duidelijk maken hoe zeer effectieve valpreventie nodig is. En omdat het aantal ouderen ieder jaar stijgt, wordt dit in de toekomst alleen maar belangrijker.


Valpreventie gaat over het voorkomen van vallen. Vooral ouderen krijgen te maken met de (grote) nadelige gevolgen van een val. Opgelopen letsel kan een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven hebben. De angst om (weer) te vallen kan het dagelijks leven flink belemmeren.


Zowel artsen als topsporters zijn het erover eens dat valpreventie voor iedereen belangrijk is. Zo ook Detlef van der Velde, traumachirurg bij het St. Antonius Ziekenhuis en Jan-Willem van Schip professioneel baanwielrenner (o.a. wereldkampioen koppelkoers 2023). Wij spraken hen over het belang van valpreventie.
Bij Manueel-Fysiocare zien we regelmatig mensen die te maken hebben met de gevolgen van een val; of dit nu in of om huis gebeurt of tijdens bewegen (fietsen). Wij zetten daarom al geruime tijd in op (fiets)valpreventie en hebben daar inmiddels meerdere programma's voor ontwikkeld. We zetten vooral in op het belang van het blijven bewegen.


Zo werken we samen met de Gemeente Nieuwegein, Provincie Utrecht en het ziekenhuis om op professionele wijze bij te dragen aan valpreventie.

In samenwerking met Doortrappen en Nieuwegein Fietst! hebben we bijvoorbeeld een programma doorontwikkeld voor ouderen, specifiek gericht op het voorkomen van het vallen met de fiets. Fietsen is immers een perfecte manier om in beweging te blijven. Deze trainingen zijn afgelopen zomer met groot succes gegeven. De Doortrappen trainingen zijn gratis en staan binnenkort, mogelijk zelfs meer uitgebreid, weer op onze agenda. Neem bij interesse gerust contact met ons op voor meer informatie of om in te schrijven.


Van alle valongelukken gebeurt 44% binnenshuis. De gemaakte kosten in relatie tot valincidenten zijn al hoger dan 1 miljard euro.


VeiligheidNL heeft een indrukwekkende Infographic gemaakt met feiten en cijfers.Wij streven altijd naar een persoonsgericht programma op maat. Dat geldt ook voor valpreventie. Effectief en veilig bewegen om fit te blijven is natuurlijk altijd belangrijk. We kijken echter ook verder, bijvoorbeeld naar het verbeteren van leefstijl en het belang van goede voeding om spieren en botten sterk te houden. Ook komen wij indien gewenst thuis voor advies. We kijken mee naar de veiligheid in en om het huis en kunnen adviseren op het gebied van hulpmiddelen.


Met de valpreventietraining werk je samen met een fysiotherapeut of ervaren trainer alleen of in een kleine groep aan kracht, balans, fitheid en zelfvertrouwen. Hoe meer vooruitgang je boekt op deze gebieden, hoe kleiner de kans op een val. De trainingen worden in groepsverband gegeven door een ervaren fysiotherapeut vanuit MFC Sports. Een abonnement bij MFC is al mogelijk vanaf € 27,23 per maand. Ben je in bezit van de Stadspas? Dan komt daar nog een mooie korting bovenop. Meer informatie vind je op www.mfcsports.nl en www.manueel-fysiocare.nl Stuur ons een mail en we vertellen je er graag meer over.


61 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page