top of page
  • Foto van schrijverClair van Baal

Fit4Surgery; Fitter en Gezonder een operatie


Prehabilitatie: ‘Gezonder in’ is bewezen ‘gezonder uit’


De laatste tijd wordt er steeds meer ingezet op prehabilitatie. Maar wat is dat nou eigenlijk precies?

Hoe beter je conditie is, hoe beter je bestand bent tegen de impact die een operatie op je heeft. Prehabilitatie betekent dat je fit wordt voordat je een operatie ingaat. Kortom, hoe gezonder erin, hoe gezonder er weer uit.


Er is binnen de medische wereld steeds meer aandacht voor prehabilitatie. Niet zo gek, want grote onderzoeken laten zien dat een goede conditie en gezonde leefstijl bewezen bijdragen aan een kleinere kans op complicaties, een kortere opnameduur en een sneller herstel.


Wij hebben al verschillende prehablilitatieprogramma's ontwikkeld voor mensen met een geplande operatie aan heup of knie. Ook bij darmkanker wordt prehabilitatie al veelvuldig toegepast. Door kennis en ervaring uit te wisselen en samen te werken (als aangesloten praktijk bij Chronisch ZorgNet) met organisaties als Fit4Surgery en St Antonius Ziekenhuis, dragen we eveneens bij aan verder onderzoek bij prehabilitatie met darmkanker. Ook zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zetten we ons in om prehabilitatie ook voor mensen met andere aandoeningen beschikbaar te maken. Deze manier van voorbereiden op een operatie wordt dan ook ‘gewoon’ vergoed.


Hoe werkt het? Tijdens een prehabilitatieprogramma wordt ingezet op lichamelijke én mentale fitheid. Hierbij werken diverse disciplines samen om tot het beste resultaat te komen. Je werkt bijvoorbeeld met de fysiotherapeut aan je spierconditie, kracht en uithoudingsvermogen. De diëtist kijkt met je mee voor specifieke (eiwitrijke) voedingsbehoeften. De psycholoog helpt je indien nodig met de mentale voorbereiding voor alles wat bij de operatie -en het herstel erna- komt kijken.


Al deze disciplines hebben we bij Manueel-Fysiocare onder één dak. De zorgverleners werken effectief samen en door de kleinschaligheid hebben we korte communicatielijnen met de behandelaars, maar ook met de huisarts en specialist. Op deze manier is er echt de ruimte om met persoonlijke aandacht en zorg een programma op maat te verzorgen. Zo zorgen we er samen voor dat de voorbereiding op je operatie optimaal is.


De tijd voor een operatie is soms kort. Bij Manueel-Fysiocare hebben we geen wachttijden, je kan dus direct beginnen met je persoonlijke programma.


Wil je overleggen wat de mogelijkheden zijn en hoe we dit samen aan kunnen gaan? Aarzel vooral niet om contact op te nemen voor een oriënterend gesprek of plan direct je intake.


3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page