top of page
Foto van schrijverClair van Baal

Schouderpijn, een veel voorkomend probleem

Bijgewerkt op: 11 mrt. 2020


Persoonlijke behandeling, gedegen onderzoek naar de schouderklacht

Schouderklachten

Wanneer je pijn ervaart in het gebied rondom de schouder, vanaf nek tot aan elleboog, dan spreek je van schouderklachten. De pijn kan plotseling opkomen of geleidelijk ontstaan en wordt voornamelijk ervaren wanneer je de arm beweegt. Het kan ook zijn dat je pijn ervaart wanneer de arm stilgehouden wordt. In sommige gevallen is een trauma aan de schouder de oorzaak van de pijn, wij denken dan aan een schouder die is de kom is gegaan, een afgescheurde pees of bijvoorbeeld aan artrose. De pijn kan uitstralen naar schouderblad, nek, elleboog of vingers.

Schouderpijn is een veel voorkomende klacht in de gezondheidszorg, ongeveer 80% van de klachten is schouder gerelateerd. Van de patiënten die met schouderklachten de huisarts bezoeken is ongeveer 30% van hen hersteld na 6 weken, 50% van de patiënten heeft een hersteltijd van 6 maanden en 60% van de patiënten doet er zelfs een jaar over. Het herstel is afhankelijk van de aard van de klacht en de leeftijd van de patiënt.

Dat zoveel mensen schouder gerelateerd klachten hebben is op zich niet vreemd als je bedenkt hoeveel je de schouder beweegt, denk maar aan het oppakken van een pen, het smeren van een boterham of eenvoudig je veters strikken. Het zijn kleine alledaagse bewegingen waarbij je het schoudergewricht gebruikt.

We onderscheidden verschillende typen schouderklachten:

  • irritatie van de pees

  • irritatie van de slijmbeurs;

  • een peesscheur;

  • instabiliteit van de schoudergordel;

  • triggerpoints in de spieren;

  • artritis*;

  • fractuur**;

  • trauma***;

  • spierletsels;

  • frozen shoulder.

Irritatie van de pees of slijmbeurs (bursa) noemen we een subacromiale klacht.

*Artritis is een ontsteking van het gewricht, oorzaak verschilt per klacht.

**De fractuur, ook wel botbreuk genoemd, betreft de omliggende delen van de schouder,

zoals schouderkop, bovenarm, sleutelbeen en het schouderblad.

***Trauma aan de schouder kan ontstaan door een fractuur, ontwrichting zoals bij een schouder uit de kom en door schade aan kapsel of pees door de ontwrichting.


Het schoudergewricht en de schoudergordel

Het schoudergewricht of het glenohumerale gewricht is opgebouwd uit drie delen: het sleutelbeen (clavicula), het schouderblad (scapula) en de bovenarm (humerus). De schouder heeft de vorm en functionaliteit van een kogelgewricht waardoor de schouder om verschillende draaiassen kan bewegen.

De schoudergordel bestaat uit zes botten die de bovenste ledematen verbindt met het skelet, drie aan de linkerzijde en drie aan de rechterzijde van de ribbenkast.

De beweeglijkheid ontstaat door de verbinding van het gewricht tussen het sleutelbeen en het borstbeen op de thorax.

De mogelijkheid om de arm zoveel te kunnen bewegen

heeft als nadeel dat de gewrichtsstabiliteit hieronder lijdt.

Hoe ontstaan schouderklachten

Omdat het ontstaan van schouderklachten van verschillende factoren afhankelijk is, is het vaak moeilijk aan te geven waar de schouderklachten precies vandaan komen. Een schouderklacht gaat vaak gepaard met irritatie of een ontsteking aan een pees of aan de slijmbeurs.

Het is belangrijk om rekening te houden met het gehele gebied rond de schouder. Zo kan een schouderklacht voortkomen uit de nek of door een verkeerde houding. Een verkeerde houding kan een kettingreactie aan klachten veroorzaken en in standhouden.

Door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken kan de schouder geïrriteerd raken. Denk hierbij aan (werp)sport of door het werken in dezelfde houding.

Maar ook stress kan een belangrijke factor zijn bij klachten, zo kan een heftige gebeurtenis in de werk of privésfeer zorgen voor aspecifieke schouderklachten.

Bij Manueel Fysiocare zien we regelmatig klachten die ontstaan zijn door onderliggende psychische klachten. Dit komt doordat lichaam en geest onafscheidelijk zijn. Bij een heftige levensgebeurtenis als bijvoorbeeld ontslag, verhuizing of echtscheiding kan de stress van invloed zijn op de hoger liggende spieren, wat zich vertaalt in gespannen spieren, de spieren voelen dan hard aan.

Wanneer het lichaam langere tijd in spanning verkeert kan dit op den duur van invloed zijn op de beweging van de schouder. Het schoudergewricht heeft dan niet de ruimte om zich soepel te kunnen bewegen wat irritatie aan het schoudergewricht kan veroorzaken.

Schouderpijn is een combinatie van verschillende factoren en kan ontstaan door:

  • Een verkeerde beweging;

  • Een ongeluk of trauma;

  • Slechte (werk)houding;

  • Beoefening van sport;

  • Stress (echtscheiding, ontslag, ziekte etc.).

Ik heb een schouderklacht, wat nu?

Als je pijn hebt aan het schoudergewricht vermijdt dan zware belasting van de schouder of bewegingen die de pijn verergeren. Om het herstel te bevorderen is het goed om herhalende bewegingen zoveel mogelijk te beperken. Werk je achter de computer? Wissel dan regelmatig je houding en neem korte (lees micro) pauzes, gebruik de muis op de juiste manier en maak gebruik van de sneltoetsen op je toetsenbord.

Door simpele aanpassingen in je gedrag voorkom je dat de irritatie groter wordt, maar ook dat de spieren stijf worden doordat je het gewricht probeert te ontzien. Ondanks dat bewegen pijn doet is het belangrijk om door te gaan met de dagelijkse bezigheden om te voorkomen dat de schouder stijf wordt en het herstel daardoor stagneert.

Wat kan de manueel therapeut voor mij betekenen? Schouderpijn is erg vervelend, bij serieuze klachten beperkt het je zelfs bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Bij Manueel Fysiocare kan je bijna altijd dezelfde week terecht voor een intake/onderzoek en eerste behandeling. Als specialist op het gebied van beweging kunnen wij een goed oordeel vellen over de klacht, de juiste hersteladviezen en therapie geven. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

De fysiotherapeut of manueel therapeut zal tijdens de eerste afspraak veel informatie halen uit het onderzoek van de schouder, maar ook zeker uit de intake. Tijdens de intake worden de juiste vragen gesteld om het ontstaan, beloop en mate beperking in bijvoorbeeld pijn en activiteiten (thuis of werk) in kaart te brengen. Indien mogelijk plannen wij graag direct een tweede zitting om meteen te kunnen starten met behandelen. Aan de hand van het onderzoek zullen wij samen met jou een behandelplan opstellen om het herstel te bevorderen. Je moet hierbij denken aan advies over (werk)houding en ontspanningsoefeningen.

Tijdens de behandeling zal de therapeut zich voornamelijk richten op het verbeteren van de functie van de schouder en omliggende gewrichten- waardoor de pijn van de schouder/het schouder gebied af zal nemen. Hierbij zijn oefentherapie, dry needling, manuele therapie, houdingstraining, massagetechnieken en verandering van beweeggedrag mogelijke onderdelen van de therapie.

Word je beperkt in je dagelijkse bezigheden door pijn in de schouder, bel dan voor een afspraak, we helpen je graag om het herstel van je schouder te bevorderen.

Behandeling door specialisten

Wat kan ik doen?

  • Vermijd zoveel mogelijk zware belasting- en bewegingen die de pijn verergeren.

  • Blijf bewegen, binnen de pijngrens, om stijfheid te voorkomen. (De fysiotherapeut kan advies geven maar ook begeleidden bij de bewegingen).

  • Let op je houding en wissel met regelmaat van houding.

  • Om de pijn te verlichten kan paracetamol of warmte- of koude crèmes gesmeerd worden op de aangedane plek.

  • Is de pijn echt ondraaglijk? Neem dan contact op met de fysiotherapeut of huisarts om de schouder te laten onderzoek.

Algemene schouderoefeningen Het doel van de oefeningen is om de functie van de schouder en omliggende spieren en gewrichten te verbeteren.

Let bij het uitoefenen op de ademhaling en probeer de oefeningen zo ontspannen mogelijk uit te voeren zodat je bewust bent van de bewegingen die je maakt. In de ideale situatie doe je deze oefeningen 2x op een dag. Het is echter van groot belang dat je met regelmaat je houding wisselt, zeker tijdens werk. Zet een timer op je telefoon of regel pauzesoftware op je computer waarbij je iedere 20 tot 30 minuten een seintje krijgt (denk aan een piepje of iets in die richting). Probeer op die manier met regelmaat je houding te wisselen en wellicht in 10 seconde een deel van onderstaande oefeningen te doen. En ja, dit is een echte uitdaging, maar wel met een bewezen positief effect om minder klachten in de schouderregio tijdens werk.

Algemene oefening schoudergordel.

1. Sta of zit rechtop en trek de schouderbladen lichtjes naar elkaar toe en richting je tegenovergestelde broekzak, hou de bovenkant van de schouders ontspannen terwijl je je kin iets intrekt en je kruin tegelijk uitstrekt. 3x30 seconden lichtjes vasthouden terwijl rustig door blijft ademen. 2. Sta of zit rechtop en draai rondjes met je schouderbladen ACHTEROVER waarbij je de nadruk legt op de beweging omlaag en naar achteren.

Ronddraaien gevoelige arm/schouder Optie 1, slingeren

Leun met de niet pijnlijke arm op een tafel of bovenbeen, laat je gevoelige arm

ontspannen hangen waarbij de duim naar boven wijst eventueel met een flesje water/klein gewichtje (max. 2 kilo) - en draai rustig kleine rondjes met je arm. Rechterarm met de klok mee, linkerarm tegen de klok in. 3x30 seconde.

Optie 2, rondjes draaien met kleine bal

Je staat met pijnlijke kant naast een tafel en plaatst je hand op een bal die vlakbij de rand ligt, denk aan oefening 1: schouders omlaag en naar achteren, houd je hand ontspannen op de bal, draai langzaam kleine rondjes met de bal (rechterarm met de klok mee, linkerarm tegen de klok in). Doe dit 3x30 seconde.

Exorotatie onderarmen (trainen stabiliteit schouderblad)

  1. Sta of zit rechtop (liefst voor een spiegel tot je de oefening goed kent) en trek de schouderbladen lichtjes naar elkaar toe. Hou tijdens de hele oefening de bovenkant van de schouders ontspannen.

  2. Hou je ellebogen in je zij en hou de ellebogen de hele oefening 90 graden gebogen.

  3. Draai nu de onderarmen naar buiten en trek je schouderbladen nog wat verder naar elkaar toe. Blijf rustig ademhalen tijdens de hele oefening.

Herhaal de oefening 3x30 seconden en houd twee seconden vast.

NB: Er zal geen verzuring optreden zoals je mogelijk kent van bijvoorbeeld buikspieroefeningen. Het voelt meer als een soort spanning rondom de onder en zijkanten van je schouderbladen. Het is heel normaal om ook een rek gevoel te hebben bij je bovenarmen en bovenop de schouders.

Het strekken van de bovenrug en nek

  1. Ga rechtop zitten met je hele rug tegen de stoelleuning en trek de schouderbladen lichtjes naar elkaar toe, plaats je hand in de nek, adem in, blaas uit, duw de nek lichtjes in je handen, beweeg de ellebogen naar buiten en leun met je bovenrug als het ware over de stoelleuning.

  2. Hou dit 3x 30 seconden vast.

NB: Als het niet mogelijk is je handen in je nek te zetten i.v.m. je schouderklachten, doe deze oefening dan niet óf beweeg je ellebogen niet te ver naar buiten. Als je achterover leunt over de stoelleuning kan het zijn dat je een knakje voelt en/of hoort in je bovenrug. Dat is geen probleem.

Rekken borstspier

  1. Sta rechtop en trek de schouderbladen lichtjes naar elkaar toe.

  2. Plaats je hand tegen de muur of deurpost, net wat hoger dan je schouder (of zo hoog mogelijk indien de schouder te pijnlijk is). De elleboog is hierbij licht gebogen.

  3. Adem in en blaas uit terwijl je het lichaam en hoofd wegdraait, de elleboog strekt zich nu, hou dit 3x 30 seconde vast

NB: dit is een flinke rekoefening van de borstspier. Deze spier heeft de neiging steeds verder te verkorten. Door deze rekoefening krijg je naast meer beweeglijkheid in de borstspier ook meteen een mobiliserend effect op de werveltjes in de rug. Je rekt ook de zenuwen die naar de arm lopen. Dit kan je voelbaar zijn door een trekkend, rekkend of zelfs tintelend gevoel in je hand.

Blijf je klachten ervaren tijdens werk, sport of thuis en werken bovenstaande oefeningen voor jou niet goed genoeg? Maak dan een afspraak met een van onze specialisten bij Manueel-Fysiocare en wij bieden je een programma op maat.

10.784 weergaven0 opmerkingen
bottom of page