top of page

Thuis revalideren na een corona-infectie

Acute fase, dag 1 tot 4 & Subacute fase, dag 5 tot 10 (of langer)

Bij een hevige corona-infectie duurt een verblijf op de Intensive Care (IC) 5 tot 10 en soms zelfs 21 dagen. De patiënt wordt dagen achtereen beademd en in slaap gehouden. Het liggen in een ziekenhuis heeft grote impact op het lichaam, en beademing en kunstmatige slaap is extreem ingrijpend voor lichaam en geest. 

Door de longontsteking ontstaat schade aan de longen. Door littekenweefsel kan zuurstof niet meer goed worden opgenomen. Het uithoudingsvermogen daalt aanzienlijk. Bij beademing verliest een patiënt per dag ongeveer 0,5-1 kilo aan spiermassa per dag.

Daarnaast zorgt niet bewegen voor snelle verstijving van de gewrichten. Dit geeft een grote beperking in beweeglijkheid. Verpleegkundigen bewegen de mensen dagelijks om zo extreme stijfheid na de IC-opname tegen te gaan.

 

Door het krijgen van sondevoeding blijven de darmen in werking. Belangrijk is dat er genoeg eiwitten binnenkomen om spiermassa zo goed als kan te behouden en infecties tegen te gaan. Tegelijk ontwikkelen mensen vaak nierfalen en/of stoornissen van de functie van de lever waarvoor medicatie wordt gegeven.

 

Als iemand herstellende is op de IC wordt al gestart met fysiotherapie. Ook hier wordt passief (dus door de therapeut) bewogen. Aan de ene kant om de stijfheid tegen te gaan, aan de andere kant om doorligplekken te voorkomen.

Er moet afscheid worden genomen van dierbaren voor iemand aan de beademing gaat. Dit is zeer ingrijpend. Het is enorm onzeker, stressvol en beangstigend voor naasten om niet bij zijn of haar dierbare aanwezig te kunnen zijn, niet wetende of iemand ook daadwerkelijk weer ontwaakt.

Nurse maken van aantekeningen

Herstellen, verpleegafdeling

Ons revalidatieprogramma

bottom of page