top of page

Thuis revalideren met MFC

Thuis begint de echte uitdaging

Wanneer iemand stabiel genoeg is om naar huis terug te keren, begint vaak de echte uitdaging. De meeste mensen willen niets liever dan naar huis gaan, maar dan kan het toch echt behoorlijk tegenvallen, die weg terug! Er is nog steeds veel en intensief hulp nodig. We raden u aan om niet te lang te wachten met het opstarten van therapie. 

Door het volgen van ons revalidatieprogramma bouwt u de algemene conditie, zowel lichamelijk als geestelijk, stapsgewijs op. Samen werken we aan het verminderen van lichamelijke en geestelijke klachten, het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en de inname van gezonde voeding. 

Revalidatie op afstand

Wij helpen de eerste weken op afstand of komen aan huis. Online revalidatie gaat via een veilige videoverbinding. We houden u goed in de gaten. In de beginfase kan het bijvoorbeeld soms al moeilijk genoeg zijn om een aantal keer te gaan staan en weer gaan zitten.  

Manueel-Fysiocare, Revalidatie Covid-19,

Stappenplan voor thuis revalideren

  • Contact thuis of op afstand, praktische hulp bij thuisrevalidatie

  • Intake door fysiotherapeut, diëtist en psycholoog

  • Vaststellen van doelen en startniveau

  • Aanpassen van omstandigheden in huis ter bevordering van herstel

  • Eerste 6 weken: werken aan uitvoering van dagelijkse handelingen

  • Vervolgtraject: stapsgewijs verbeteren van de terugkeer naar het normale leven

  • Rekening houden met herstel met ups en downs (1 stap vooruit en 2 stappen terug)

Manueel-Fysiocare, Revalidatie Covid-19,

Opbouw dagelijkse activiteiten en conditie

Verbeteren spierkracht, coördinatie en mobiliteit

We werken samen aan het verbeteren van de conditie en het uithoudingsvermogen om zo dagelijkse handelingen weer te kunnen uitvoeren. Het vergroten van de spierkracht en het vergroten van de beweeglijkheid van de gewrichten zijn ook een belangrijk onderdeel van de therapie. Afhankelijk van de hevigheid van de doorgemaakte infectie en tijd op de IC kan het revalideren mogelijk een jaar of langer duren.

Optimaliseren gewicht, patroon en eetgedrag

Na thuiskomst is het vaak nog lang nodig om aandacht te besteden aan de (soort) voedselinname. Door verlies van geur en smaak is een juist en passend voedingsschema onmisbaar om te weinig eten tegen te gaan. Daarnaast is bekend dat overgewicht vaker voorkomt bij mensen met een corona-infectie. Een gezonde leefstijl is eigenljik voo iedereen erg belangrijk. Onze diëtisten zorgen voor een gefaseerde terugkeer naar een normaal en gezond eetpatroon.

Verbeteren concentratie,
omgaan met zorgen en spanning

De ingrijpende gebeurtenissen van deze periode kunnen zijn weerslag hebben op uw gemoedstoestand. Niet alleen uw lichaam, maar ook uw hoofd heeft te lijden gehad van het virus.De doorgemaakte tijd en de gevolgen daarvan zorgen voor onzekerheid, vermoeidheid, vergeetachtigheid en soms ook voor stressklachten of depressieve klachten.   Het is belangrijk om dat te beseffen en te werken aan uw mentale gesteldheid. Wij besteden daarom aandacht aan het opbouwen van zelfvertrouwen, omgaan met spanning, stress of angst en het verbeteren van het concentratievermogen. Met deze aanpak beperken we de invloed van het stresssysteem op uw lichaam en kan het immuunsysteem weer optimaal werken aan herstel. 

Voor wie is thuis revalideren geschikt? 

Ons revalidatieprogramma is voor iedereen die te maken heeft gehad met een corona-infectie en worstelt met herstel op het gebied van lichamelijke belasting, vragen rondom voeding of thema’s die met de gemoedstoestand te maken hebben.

Hoe lang duurt thuisrevalidatie?

De duur van het programma is wisselend. Mensen die ernstig ziek zijn geweest en langere tijd zijn beademd, hebben meer en langer zorg nodig om te herstellen dan iemand die ‘alleen’ op een verpleegafdeling heeft gelegen in een ziekenhuis. In het algemeen kunnen we zeggen minimaal zes weken tot een jaar en soms zelfs langer. Wij houden nauwkeurig in de gaten welke zorg op welk moment nodig is.

 

Mensen die een corona-infectie thuis hebben doorgemaakt kunnen ook klachten ervaren. U kunt ook bij ons terecht voor hulp bij revalidatie.

Multidisciplinair zorgteam voor u!

Ons team bestaat uit ervaren fysio- en manueel therapeuten, diëtisten en een psycholoog. Het is van essentieel belang om met verschillende soorten hulpverleners samen te werken om zo te streven naar een complete revalidatie. Wij streven ernaar een goede terugkoppeling te hebben met de revalidatiearts, longarts en huisarts.

losse afbeeldingen.png
bottom of page