top of page

Zorg op afstand bij revalidatie na IC opname

Revalidatieprogramma na IC opname

Ben jij een IC overlever, maar is de juiste zorg en behandeling vinden moeilijk? 

Kies voor (online) revalidatie bij Manueel-Fysiocare

Een (online) revalidatieprogramma voor overlevers van de IC

Jaarlijks worden er zo'n 34.000 mensen opgenomen op de IC (Intensive Care). Iets meer dan de helft van de mensen gaat na opname op de verpleegafdeling thuis verder met herstel na deze zeer ingrijpende periode in het ziekenhuis (CBS 2019, nog vóór COVID). Los van het feit om welke aandoening de patiënt op de IC terecht komt, is een IC opname voor ieder aspect van het leven en de mens ingrijpend. In veel gevallen is de patiënt volledig immobiel en verliest bij iedere dag opname een kilo spiermassa per dag (de eerste 10 dagen). Daarnaast is er vaak sprake van sondevoeding wat een grote impact heeft op de lichaamssamenstelling. 

Ook is een IC opname ontzettend ingrijpend voor de patiënt én de naaste omgeving. Veel overlevers van de IC hebben te maken met angstgevoelens, onzekerheid, paniekgevoelens of boosheid. 

Na de herstelfase op de gewone (cohort) afdeling mogen veel mensen zelfstandig thuis verder revalideren. Er is dan al een start gemaakt met oefenen door de fysiotherapeut uit het ziekenhuis.

 

Vaak is er bij thuiskomst dan wel ondersteuning van de thuiszorg. Het is echter voor heel veel mensen een groot vraagteken hoe en waar iemand daadwerkelijk gaat werken aan herstel. Wij geloven dat wij bij Manueel-Fysiocare de juiste oplossing hebben gevonden

Manueel-Fysiocare Zorg op Afstand.jpg

Voordelen online revalidatie

 • Frequent contact met jouw persoonlijke fysiotherapeut

 • Multidisciplinaire zorg bij behoefte

 • Eigen regie over herstel en revalidatie

 • Inzicht in jouw eigen behandelplan

 • Praktische hulp bij het gebruik van online programma’s

 • E-consult via mail, telefoon, live chat of videoverbinding

 • Online uitleg van oefeningen op maat

 • Direct antwoord op vragen

 • Veilig vanuit jouw eigen huis

 • Vergoeding door de verzekering, geen extra kosten

 • Op elk moment gewoon doorgaan met uw behandeling

 

     Revalidatieprogramma vlak voor- en na ontslag

 • Fase 1: Voorbereiding op het ontslag en het inzetten van de revalidatie vanuit huis: informatie geven en vragen stellen door onze zorgbuddy

 • Fase 2: Onderzoek & Intake van gewenste disciplines (fysiotherapie, diëtetiek, psychologie)

  • Afname vragenlijsten en meetinstrumenten

 • Fase 3: Daadwerkelijke start van de revalidatie per discipline

  • Sessies in de praktijk of Online sessies

  • Digitale oefeningen voor iedere discipline

  • Virtueel contact met behandelaar

 • Fase 4: Werken aan volledig cq. optmaal herstel

 • Frequent contact met jouw zorgbuddy

 • Evaluatie


 

Veel gestelde vragen

Wat houdt het programma in?
Het programma is opgedeeld in fasen. We beginnen natuurlijk met een intake en onderzoek en kennismaking met jouw persoonlijke zorgbuddy. We geven het liefst al in het ziekenhuis voorlichting zodat je weet wat je te wachten staat. De fasen na de opname in het ziekenhuis kenmerken zich door spieropbouwende, mobiliserende en stabiliserende oefeningen, aanleren van het juiste voedingspatroon en begeleiding van de verwerking van jouw tijd in het ziekenhuis. Je krijgt steeds persoonlijke begeleiding en hoeft het zeker niet alleen te doen.  Je kunt al jouw vragen stellen via de live chat of videobellen. 

Wat betekent multidisciplinaire zorg?
Bij multidisciplinaire zorg krijg je niet alleen begeleiding van een fysiotherapeut, maar wordt fysieke zorg gecombineerd met aandacht voor de juiste voeding of mentale zorg. Een diëtist of psycholoog kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bespoedigen van herstel. Een opname op de IC is om vele redenen ingrijpend en, kan ook gevolgen hebben voor hoe jij je voelt. Wij geloven in het combineren van disciplines om jou zo goed mogelijk te helpen bij herstel en lekker in je vel zitten.

Wat heb je nodig?
Om dit online revalidatieprogramma te volgen is een laptop of tablet nodig, waarmee je gebruik kunt maken van Physitrack en het patiënten portaal van ons elektronisch patiëntendossier SpotOn Medics. Heb je hulp nodig bij het installeren en gebruik van de software? Jouw zorgbuddy geeft uitleg over de techniek en het gebruik van de online programma’s. 

Wat is een zorgbuddy?
Een zorgbuddy is een professionele zorgverlener met kennis van het zorgproces. Jouw zorgbuddy is een persoonlijke vraagbaak en tussenpersoon m.b.t. het ontslag uit het ziekenhuis en het revalidatietraject. Het voordeel van een zorgbuddy is dat je niet steeds hetzelfde verhaal hoeft te vertellen en de zorgbuddy ondersteunt van A tot Z. 

Hoe lang duurt het traject?
Een revalidatieprogramma verschilt per persoon en wordt op maat samengesteld. Waar trajecten soms 6 tot 8 weken duren kan revalidatie na een opname op de IC soms wel een jaar duren of langer duren. De duur van de behandeling wordt aangepast aan jouw omstandigheden en wensen. 

Wat is het resultaat?
Samen stellen we een doel op maat vast met als uitgangspunt zo optimaal mogelijk functieherstel.

Wat zijn de kosten van online revalidatie?
Het fysiotherapeutische traject van de revalidatie wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Er zijn geen extra kosten. De 1ste 20 behandelingen komen uit de aanvullende verzekering. Vanaf de 21ste behandeling uit de basisverzekering. Indien er multidisciplinaire zorg door diëtist of psycholoog nodig is, is de vergoeding afhankelijk van jouw overeenkomst met de zorgverzekering. 

 

Blijf in beweging

Ook na het herstel is het belangrijk om te blijven bewegen. Een abonnement bij MFC Sport biedt een perfecte uitkomst als vervolg op het revalidatieprogramma. Jij blijft bewegen en wij houden een oogje in het zeil. 

e-health bij Manueel-Fysiocare

e-Health heeft zich, mede door de richtlijnen bij het coronavirus, snel ontwikkeld. Als cliënt ben je nu meer op jezelf aangewezen. We moeten noodgedwongen thuisblijven en je kunt de deur niet meer uit of je wilt dat liever niet. Velen van ons hebben toch zorg nodig. Daarbij is e-health een uitkomst. Manueel-Fysiocare levert professionele zorg op afstand. Goede zorg leveren is wat wij doen, ook als dat (tijdelijk of door omstandigheden) niet in een van onze praktijken kan.

selectie foto's zorg op afstand-7408.jp
losse afbeeldingen.png
Manueel-Fysiocare Online, Nieuwegein, Fy
bottom of page