top of page

Revalidatie & Training bij COPD

COPD is de zesde aandoening waar in Nederland mensen jaarlijks aan overlijden. Bij COPD (ofwel Chronic Obstructive Pulmonary Disease) zijn de longen chronisch geïrriteerd en/of beschadigd. 

Wat is COPD en wat zijn de gevolgen?

COPD is een chronische aandoening en zorgt voor een sneller benauwd gevoel en het onvermogen sommige bewegingsactiviteiten uit te voeren. Zowel chronische bronchitis (continue irritatie van de longblaasjes) als longemfyseem (beschadiging/afname van longblaasjes) vallen onder deze verzamelterm.

Het kan voorkomen dat je soms nog maar de helft van je normale ademcapaciteit hebt. Dit betekent dat je dagelijkse dingen/activiteiten steeds moeilijker gaan. Denk hierbij aan (trap)lopen, boodschappen tillen en het uitvoeren van werk. Een ander gevolg van deze irritatie en/of beschadiging zijn zogenaamde longaanvallen (exacerbatie genoemd). Hierbij worden de klachten ineens erger. 

Naast lichamelijke klachten van het ademhalings- en bewegingsapparaat speelt leefstijl een rol. Het hebben van een chronische aandoening kan ook zorgen voor onzekerheid, frustratie e/ of angstgevoelens.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Roken

 • Werken/verblijven in ruimte met schadelijke stoffen (hout, lijm, asbest, verfdampen)

 • Luchtvervuiling (o.a. fijnstof)

 • Erfelijke aandoeningen

 • Andere aandoeningen (o.a. astma of longontsteking)
   

Onze multidisciplinaire aanpak bij COPD

Het team van Manueel-Fysiocare bestaat uit een team gespecialiseerde fysiotherapeuten op het gebied van longrevalidatie, ervaren diëtisten, psychologen en coaches die veel ervaring hebben met revalidatie en omgaan met een chronische aandoening. 

Door de juiste begeleiding door middel van verschillende (para)medische disciplines zoals fysiotherapie, psychologie, coaching en diëtetiek verklein je de kans op longaanvallen en is er een vergrote kans op stabilisatie en zelfs vergroting van de ademcapaciteit.

Zo werken de fysiotherapeuten volgens de meest recente richtlijnen opgesteld vanuit de beroepsorganisatie Koninklijk Genootschap Fysiotherapie (KNGF).

Bij COPD kan het voelen alsof iedere ademteug een grote krachtsinspanning is. Benauwdheid, hoesten, slijm en kortademigheid zijn de meest voorkomende klachten. 

Effect van revalidatie bij COPD

Inmiddels lijkt steeds beter bewezen dat bewegen en een gezonde leefstijl daadwerkelijk zorgen voor een verbetering van de klachten. Enkele voorbeelden van verbetering van klachten als je eenmaal bent gestart met revalidatie:

 • Je krijgt lichamelijk en geestelijk meer energie

 • Je klachten kunnen afnemen.

 • Je krijgt een betere conditie en uithoudingsvermogen

 • Je hebt het minder snel benauwd.

 • Je dagelijkse activiteiten gaan eenvoudiger.

 • Je botten en spieren worden sterker.

 • Je kunt beter slapen.

 • Je voelt je meer ontspannen.

 • Je herstelt sneller van griep of verkoudheid.

 • Je hebt een kleinere kans op een longaanval of opname in het ziekenhuis.

 • Je hebt een betere kans om te kunnen blijven werken.

Werkwijze

Bij Manueel-Fysiocare werken wij met een zorgbuddy. Bij de aanmelding volgt er een gesprek met de zorgbuddy die door middel van de intake kan aanvoelen aan welke disciplines (fysiotherapie, psychologie, coaching, diëtetiek) behoefte is om optimaal te herstellen. Het fijne is dat wij zorg op afstand perfect hebben ingepast in onze praktijk. Dit betekent dat starten met therapie op ieder moment nodig is. De zorgbuddy zal meer informatie geven over de manier van werken, onze praktijk en wat je kan verwachten.

Samen met de gewenste disciplines zal een aparte intake worden gepland en een behandelplan worden gemaakt. Op die manier kunnen wij zorg op maat leveren en maken wij een programma wat perfect aansluit op jouw wensen en behoeften. 

Door het afnemen van verschillende vragenlijsten en meetinstrumenten kunnen wij de vooruitgang goed in de gaten houden. Het kan zijn wat wij je vragen of je, anoniem uiteraard, deel zou willen nemen aan wetenschappelijk onderzoek. 

En verder...

Wanneer je je doelen hebt behaald, is het perfect mogelijk om in de praktijk te blijven sporten. Wij bieden allerlei trainingen aan om aan deel te kunnen nemen via MFC Sports. Ook kan het zijn dat zelfstandig trainen een uitdaging is. Blijven trainen onder leiding van de fysiotherapeut is mogelijk en gewenst.

selectiefoto's, 3 Mb-6623.jpg
losse%20afbeeldingen_edited.png
oefentherapie.jpg
Manueel-Fysiocare,_Revalidatie_Covid-19,
psychologie
bottom of page