top of page
  • Foto van schrijverClair van Baal

Nieuwegein & Lekstroom Gezond: Vitaliteitbegeleiding


De beste zorg voor iedereen. Dit is één van de kernwaardes van Nieuwegein & Lekstroom Gezond; de maatschappelijke tak van

Manueel-Fysiocare.


De afgelopen jaren hebben we Nieuwegein Gezond middels inzet van verschillende sociaal maatschappelijke projecten en zorgvormen op de kaart gezet.


Een van onze zorg- en begeleidingsvormen is vitaliteit-begeleiding. Wij geloven namelijk dat iedereen recht heeft op een zo vitaal en gezond mogelijk leven. Juist de mensen die extra begeleiding nodig hebben om mee te komen in de maatschappij vallen met regelmaat tussen wal en schip.


Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en zij die zich in een kwetsbare sociale positie bevinden, ervaren vaker dan gemiddeld specifieke uitdagingen als het gaat om hun gezondheid en welzijn. Ze hebben vaker last van Algemeen Lichamelijke Klachten (voorheen bekend als SOLK), overgewicht en andere chronische aandoeningen, wat hun vermogen om volledig deel te nemen aan de samenleving (sterk) kan belemmeren. Vitaliteitbegeleiding biedt een mensgerichte aanpak om deze hindernissen te overwinnen en streeft naar een gezonde samenleving waarin voor iedereen een plaats is.


Om een complete aanpak te bevorderen, werken we samen met een inmiddels uitgebreide lijst van (samenwerkings)partners. Denk o.a. aan Lister, Humanitas, Reinaerde, Izeboud, Kwintes. Zowel het zorgkantoor van Zilveren Kruis en Gemeente Nieuwegein (Geynwijs) kennen onze manier van begeleiden en staan achter deze zorgvorm. Met de vitaliteitbegeleiding kunnen wij onze ervaring en expertise breed inzetten bij het behouden van alledaagse activiteiten, gericht op onder andere de dagelijkse verzorging, verzorging van het huishouden, werk en sport.

Voor de verwijzer

Vitaliteitbegeleiding richt zich op alle aspecten van het leven, inclusief fysieke, mentale, sociale en emotionele gezondheid. We werken met een programma op maat, waarbij de mens centraal staat, afgestemd op de individuele behoefte van de cliënt.


We starten een traject dan ook met een uitgebreide intake. Door samen in gesprek te gaan kunnen we van beide kanten inschatten wat er nodig is om tot aan een verbetering in de huidige leefstijl te komen. Dit kan op allerlei gebieden van toepassing zijn, bijvoorbeeld het opbouwen van conditie voor de uitvoering van dagelijkse taken en het opbouwen van gezonde gewoontes.


Positieve gezondheid, holistisch denken en het biopsychosociaal denken staan hierbij centraal. Onze inzet is gericht op psychosomatische doelstellingen om andere doelen (functioneren ADL, werk, sport) te behalen.


De cliënten hebben altijd een vaste trainer of begeleider. Met de trainer wordt er gekeken naar een concrete manier om de doelen te bereiken. Er is een wekelijks individueel contactmoment van max 60 minuten. Dat kan een wandeling of fietstocht zijn, oefeningen in onze sportzaal of het voeren van een gesprek. Ook hier weer staan de begrippen ‘persoonlijk’ en ‘eigen regie” centraal.


We onderzoeken voor ieder wat de best passende manier van begeleiding is. Dat kan geheel één op één zijn, in een kleine groep of in samenwerking met de persoonlijk begeleider. Uit onze ruime ervaring is gebleken, dat een veilige omgeving zorgt voor een optimale ondersteuning. Regelmaat en de veiligheid van een vaste locatie zijn bijvoorbeeld belangrijke factoren bij het behoud van motivatie en de mate van welbevinden tijdens de contactmomenten. Alle disciplines zijn bij ons dan ook onder één dak aanwezig.


De multidisciplinaire aanpak op zowel preventieve als curatieve basis, alles binnen dezelfde organisatie beschikbaar, zorgt in onze ervaring voor een meetbare vooruitgang in vitaliteit en een gezonder leven.


Bekostiging

Vitaliteitbegeleiding wordt gefinancierd door de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) via een van onze samenwerkingspartners.


Meer weten wat wij voor jou of je organisatie kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page