Coronavirus & Praktijkvoering

Laatste update: 30 juni 2020

Wij mogen weer live les gaan geven!

Het COVID-19 virus of coronavirus werd op 31 december voor het eerst in China genoemd. Inmiddels is voor de hele wereld duidelijk dat deze pandemie iets is waar wij allemaal mee te maken hebben of krijgen. 

 

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking zal het virus als een verkoudheid (met eventuele griepklachten) ervaren. Echter, een ander deel van de bevolking, voornamelijk oudere mensen en mensen die bekend zijn met andere aandoeningen (comorbiditeiten), hebben een vergrote of zelfs grote kans, om een (zware) longontsteking op te lopen met allerlei (ernstige tot zeer ernstige) gevolgen van dien. 

 

Zoals eigenlijk iedereen wel weet zijn de strenge maatregelen steeds soepeler. Toch blijft het zaak grote groepen mensen te vermijden en handen met regelmaat te wassen.  

 

Met inachtneming van onze richtlijnen is een afspraak maken op de praktijk gewoon mogelijk!

 

Vanaf 24 maart hebben wij een enorme verandering doorgemaakt. Eerst alleen online werken en alleen indien noodzakelijk behandelen op de praktijk. Inmiddels draait de praktijk weer op volle toeren. Vanaf 1 juli zullen onze lessen van MFC Sport ook weer live plaats gaan vinden!

 

Maak een afspraak met een van onze experts

of

meld je aan voor een van onze sportlessen!

Vanzelfsprekend houden wij ons aan de richtlijnen die wij krijgen van onze beroepsgroep, het RIVM en het ministerie van VWS.

 

Puntsgewijs houdt dit het volgende in:

 

 • Wassen van de handen voor en na iedere behandeling

 • Houden zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand

 • Dragen handschoenen en mondkapje

 • Desinfecteren alle contactoppervlakken na iedere behandeling

 • Wij gebruiken op dit moment geen textiel van de praktijk

 • En inderdaad, wij geven nog steeds geen handen en niezen in onze ellebogen

 • Geen tijdschriften in de wachtkamer

Wat wij van onze bezoekers vragen:

 

 • Meld je af als je verkoudheid- en/of griepverschijnselen hebt op het moment van de afspraak

 • Was je handen bij binnenkomst

 • Neem zelf twee handdoeken mee

 • Respecteer bovenstaande richtlijnen

Fysiotherapie Online zal blijven indien nodig

Physitrack is een programma speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten. Het voorziet in een videoverbinding, een enorme dataset aan oefeningen en verschillende anatomische modellen om een en ander te kunnen verduidelijken. 

 

Wij zijn ons er met het hele team van bewust dat het een grote omschakeling is: van 1 op 1 face to face én hands-on behandelen (denk aan massagetechnieken, manuele therapie, dry needling) naar 1 op 1 behandelen zonder dat we onze mensen fysiek aanraken: hands-off werken.

Hands-off fysiotherapie wetenschappelijk bewezen nuttig

Ons vak is zo ontzettend waardevol omdat fysiotherapie en manuele therapie niet alleen het stuk van fysieke aanraking inhoudt.

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat tijdens de eerste afspraak de intake (het vraaggesprek naar het ontstaan van de klachten) ervoor zorgt dat wij de juiste conclusies trekken ten aanzien van de klachten. Het lichamelijk onderzoek ondersteunt weliswaar onze vermoedens (hypothesen), maar is niet leidend.

 

Daarnaast bewijst wetenschappelijk onderzoek dat gedragsverandering en oefening op de lange termijn het meest effectief is bij praktisch alle klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.

De voordelen van online zitting fysiotherapie (dus een zitting op afstand):

 • Als patiënt is het op allerlei plekken mogelijk de zitting te volgen zolang er maar internet is: beeldbellen zorgt voor goed contact.

 • Een groot deel van onze face to face behandeling bestaat altijd uit het bespreken van de klachten: hoe gaat het vandaag en hoe ging het de afgelopen dagen? Daarnaast is voorlichting en advies een zeer belangrijk onderdeel van onze taken als behandelaar. Met andere woorden: evalueren, coachen en voorlichting zijn essentiële onderdelen van een behandeling. Via beeldbellen is dit perfect te doen.

 • Op afstand is oefeningen (voor)doen en trainen een zeer goede optie. Met het programma Physitrack kunnen wij precies laten zien welke oefeningen gedaan moeten worden en hoe ze uitgevoerd dienen te worden. Oefeningen kunnen ook direct worden gedeeld via de mail. Doordat er een verbinding is met beeld en geluid kunnen wij, als de oefening wordt gedaan, prima feedback geven op de uitvoering.

 • En het belangrijkste voordeel van een online zitting: nu het tijdelijk bijna niet mogelijk is naar de praktijk te komen, kunnen wij alsnog iets voor u betekenen betekenen.

Grote veranderingen zowel werk als privé

Inmiddels is  voor iedereen het leven enorm veranderd: werk is heel rustig of juist enorm druk;  werk wordt bij velen vanuit huis gedaan terwijl je dat niet gewend hoeft te zijn. Laat staan dat er fatsoenlijke middelen beschikbaar zijn thuis. Misschien is het hele gezin daarbij ook meteen thuis wat resulteert in een hele nieuwe situatie (die niet altijd leuk is). 

En wat te denken van de (tijdelijke) nieuwe manier van het indelen van vrije tijd? Misschien is er ineens tijd om te klussen of in de tuin te werken. Met als gevolg: pijn in de rug.

 

Allemaal mogelijke veranderingen die invloed hebben op het bewegen en functioneren: rugpijn van een onhandige zithouding aan de keukentafel, of van veel werken in de tuin.

Kijk voor meer informatie over het Coronavirus op de website van het RIVM.

Manueel-Fysiocare 

       Locatie Stadscentrum:

       Zadelstede 3

       3431 JZ  Nieuwegein

       1e verdieping, kamers 1.17 & 1.18

     

       Locatie Rijnhuizen:

       Coltbaan 1-19

       3439 NG  Nieuwegein

       begane grond, kamer 7

 T    030  227 05 89

 M   06 40 84 32 04

 E    info@manueel-fysiocare.nl

 

 • Wix Facebook page
 • LinkedIn Social Icon
 • Instagram Social Icon

©2020