Coronavirus & Praktijkvoering

Laatste update: 15 december 2020

De fysiotherapiepraktijk is open

De lessen van MFC Sport zijn online

De nieuwe maatregelen die op 15 december bekend werden geven gelukkig aan dat wij als praktijk met onze zorg voor zowel individuele behandelingen als revalidatie door mogen blijven gaan. Sportlessen van MFC Sport zijn in ieder geval tot medio januari alleen online te volgen.  

 

Met inachtneming van onze richtlijnen is een afspraak maken op de praktijk gewoon mogelijk!

 

Vanzelfsprekend houden wij ons aan de richtlijnen die wij krijgen van onze beroepsgroep, het RIVM en het ministerie van VWS.

 

Puntsgewijs houdt dit het volgende in:

 

 • Wassen van de handen voor en na iedere behandeling

 • Houden zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand

 • Dragen handschoenen en mondkapje

 • Desinfecteren alle contactoppervlakken na iedere behandeling

 • Wij gebruiken op dit moment geen textiel van de praktijk

 • En inderdaad, wij geven nog steeds geen handen en niezen in onze ellebogen

 • Geen tijdschriften in de wachtkamer

Wat wij van onze bezoekers vragen:

 

 • Meld je af als je verkoudheid- en/of griepverschijnselen hebt op het moment van de afspraak

 • Was je handen bij binnenkomst (al dan niet met aanwezige desinfecterende gel)

 • Neem zelf twee handdoeken mee

 • Respecteer bovenstaande richtlijnen

Online zorg is inmiddels een vaste waarde binnen onze praktijk.

Voor onze online zorg -en vooral de innovatie van onze manier van werken- hebben wij een prachtige subsidie mogen ontvangen van de overheid. Wij gebruiken als platform Physitrack. Dit is een programma speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten. Het voorziet in een videoverbinding, een enorme dataset aan oefeningen en verschillende anatomische modellen om een en ander te kunnen verduidelijken. 

 

Wij zijn ons er met het hele team van bewust dat het een grote omschakeling is: van 1 op 1 face to face én hands-on behandelen (denk aan massagetechnieken, manuele therapie, dry needling) naar 1 op 1 behandelen zonder dat we onze mensen fysiek aanraken: hands-off werken. Wij zijn dan ook hard aan het werk deze stap zo laagdrempelig mogelijk te maken. 

Hands-off fysiotherapie wetenschappelijk bewezen nuttig

Ons vak is zo ontzettend waardevol omdat fysiotherapie en manuele therapie niet alleen het stuk van fysieke aanraking inhoudt.

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat tijdens de eerste afspraak de intake (het vraaggesprek naar het ontstaan van de klachten) ervoor zorgt dat wij de juiste conclusies trekken ten aanzien van de klachten. Het lichamelijk onderzoek ondersteunt weliswaar onze vermoedens (hypothesen), maar is niet leidend.

 

Daarnaast bewijst wetenschappelijk onderzoek dat gedragsverandering en oefening op de lange termijn het meest effectief is bij praktisch alle klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.

De voordelen van online zitting  (dus een zitting op afstand):

 • Als patiënt is het op allerlei plekken mogelijk de zitting te volgen zolang er maar internet is: beeldbellen zorgt voor goed contact.

 • Een groot deel van onze face to face behandeling bestaat altijd uit het bespreken van de klachten: hoe gaat het vandaag en hoe ging het de afgelopen dagen? Daarnaast is voorlichting en advies een zeer belangrijk onderdeel van onze taken als behandelaar. Met andere woorden: evalueren, coachen en voorlichting zijn essentiële onderdelen van een behandeling. Via beeldbellen is dit perfect te doen.

 • Op afstand is oefeningen (voor)doen en trainen een zeer goede optie. Met het programma Physitrack kunnen wij precies laten zien welke oefeningen gedaan moeten worden en hoe ze uitgevoerd dienen te worden. Oefeningen kunnen ook direct worden gedeeld via de mail. Doordat er een verbinding is met beeld en geluid kunnen wij, als de oefening wordt gedaan, prima feedback geven op de uitvoering.

 • En het belangrijkste voordeel van een online zitting: nu het tijdelijk bijna niet mogelijk is naar de praktijk te komen, kunnen wij alsnog iets voor u betekenen betekenen.

Kijk voor meer informatie over het Coronavirus op de website van het RIVM.

Manueel-Fysiocare, Nieuwegein, Fysiother
2020-12 MFC Sport Online.png