top of page

Clair van Baal

De organisaties Manueel-Fysiocare, Arbofysiocare, MFC Sports en CvB Coaching & Zorginnovatie geven invulling aan de passies in mijn werkleven. Verbinden, menselijkheid en kwaliteit staat in alle organisaties centraal. 

Ik ben Clair van Baal, praktijkhouder, manueel therapeut, adviseur en coach/trainer. In 2006 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Internationale Hogeschool  voor fysiotherapie Thim van der Laan en in 2014 ben ik afgestudeerd als manueel therapeut, MSc. (Master of Science)  aan de SOMT. Ondernemer in de zorg ben ik sinds 2015. Creativiteit, innovatief denken, verbinden en mensen/organisaties verder helpen zijn mijn passie. Ik krijg er enorm veel energie van mijn praktijkhouderschap en werkzaamheden als manueel therapeut te combineren met adviseren en coachen bij andere organisaties. Denk hierbij aan het ontwikkelen van meer efficiënte werkprocessen, het verbinden van mensen in een organisatie of leiderschapstrajecten. Met CvB Coaching & Zorginnovaties heb ik inmiddels een groot aantal projecten in de zorg begeleid en mogen adviseren.

Manueel-Fysiocare

In 2015 ontstond Manueel-Fysiocare in het stadscentrum van Nieuwegein. Daar waar de organisatie eerst een fysiotherapiepraktijk betrof is onze organisatie uitgegroeid tot een volledig multidisciplinair centrum waar de mens en persoonlijke benadering centraal staan. Fysiotherapie, manuele therapie, diëtetiek, (leefstijl)coaching en psychologie zijn onze disciplines.

Inmiddels hebben wij twee vestigingen van de organisatie: Stadscentrum en Rijnhuizen en veel ervaring binnen onze muren. We denken innovatief en hebben regelmatig innovatieve projecten en participeren, onderzoeken en ontwikkelen van richtlijnen.

MFC Sports | Nieuwegein & Lekstroom Gezond

Wij geloven dat preventie en werken aan een vitale en gezonde leefstijl belangrijk is in het leven en voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Sportstudio MFC Sports en Nieuwegein & Lekstroom Gezond (ons programma voor de Gecombineerde Leefstijlinterventie) voorzien hierin. 

Mijn grote interesse als behandelaar gaat uit naar het onderzoeken en behandelen van nekklachten, kaakklachten, hoofdpijnklachten en duizeligheid.

Arbo Fysiocare

In alle opzichten is goede zorg voor mensen, en dus ook medewerkers, essentieel. Voorkomen dat medewerkers uitvallen voorkomt hoge verzuimkosten. Daarnaast is een organisatie met gezonde en gelukkige medewerkers productiever. Onze arboprofessionals en -experts zorgen voor interventies op maat. Of het nu gaat om Onderzoek & Advies, Preventie of (Behandel-)vraagstukken gericht op Verzuim & Leefstijl, met onze interventies werken we samen aan gezonde werknemers én organisaties zorg we voor een optimaal werkvermogen. Het team van Arbo Fysiocare bestaat uit een breed scala van professionals: casemanagemers, trainers en coaches, fysiotherapeuten en (GZ) psychologen gespecialiseerd in Arbeid & Gezondheid.

CvB Coaching & Zorginnovatie

Ondernemerschap, innovatief denken en verbinden staan centraal in mijn handelen. Mensen inspireren met mijn ervaringen als bestuurder van mijn eigen organisaties en ondernemerschap in de zorg, de uitdagingen die het zorglandschap met zich meebrengen en in praktische oplossingen denken vind ik waardevol om te doen. Inmiddels heb ik aan een groot aantal (innovatie)projecten binnen de eerste en tweede lijn een bijdrage mogen leveren. Oplossingsgericht denken, eerlijke/veilige communicatie en reflectie zijn zaken die ik niet uit de weg ga tijdens mijn trainingen: menselijkheid en pragmatisch werken lijkt soms te missen in de zorg waardoor bijvoorbeeld waardevolle innovatie- of verandertrajecten geen duurzaam leven beschoren is.

 

Verandering is voor 90% werken aan openstaan, willen, kunnen & doen

Succesvol veranderen hangt af van een groot aantal factoren. Of het nu gaat om het creëren van meer verbinding, betere samenwerking, bereidheid tot veranderen of het meegeven van inzichten die bijvoorbeeld meer gericht zijn op een gedegen sales- en communicatiestrategie (business development), alle facetten zijn nodig. Ik geloof dat bij veranderprocessen binnen organisaties commitment en kwetsbaar durven opstellen van directie/management een onvoorwaardelijke basis zijn om tot daadwerkelijke en blijvende verandering te komen.

 

Bij veranderingen in organisaties zijn bestuurders en uitvoerders in de vaak prima in staat werkprocessen, protocollen en het maken van prognoses te (her)ontwikkelen. Kortom, al wat tastbaar of meetbaar is. Dit is echter vaak slechts 10% van wat daadwerkelijk nodig is om te veranderen.

 

De overige 90% van benodigde voorwaardelijkheden om tot duurzame succesvolle verandering te komen is minder goed grijpbaar, maar eveneens noodzakelijk om duurzaam en succesvol te kunnen veranderen. Het start met intrinsieke motivatie om te wíllen veranderen en de bereidheid om te bezinnen. Openheid, doorbreken van hiërarchische structuren en toewerken naar vertrouwen in samenwerking door de lagen van een organisatie zijn uitdagend. Daarin adviseren en waar wenselijk begeleiden is waar ik sterk in ben: als externe betrokken blijven en partijen bewust laten handelen en zo te voorkomen dat organisaties in oude patronen blijven functioneren: 'be the classy pest'.

 

360° Implementatiemethodiek

Als een van de founders van de Online Zorginnovator ontwikkelde ik op basis van mijn ervaringen samen met mijn partners een model om organisaties en afdelingen tot ca. 30 medewerkers stapsgewijs te helpen met het implementeren van innovaties. Deze methodiek bevat vijf fases: exploreren, structureren, construeren, implementeren & valideren. Deze methodiek, waar stapsgewijs werken en pragmatisch handelen centraal staan, kan perfect worden ingezet bij kleine tot grote organisaties. Zo is er een handvat om alle facetten van implementeren stapsgewijs te doorlopen wanneer er binnen een organisatie de intrinsieke motivatie is om echt iets te willen veranderen. Deze methodiek is niet allen gebaseerd op de klassieke implementatiemodellen in de zorg, maar voorziet eveneens peoplemanagement, communicatievaardigheden en business development. Onze werkwijze is circulair omdat wij geloven dat implementeren van een innovatie (of het nu gaat om procesverandering en/of het implementeren van een tool) een continu proces is en alle onderdelen in de fases invloed op elkaar uitoefenen.

 

Manueel therapeut, fysiotherapeut en dry needling therapeut Clair van Baal van Manueel-Fysiocare in Nieuwgein
MAFCS groep_3, Manueel-Fysiocare, Arbo Fysiocare, MFC Sports, CvB Coaching en Zorginnovati
bottom of page