Ontwikkeling Pilates & 'core stability'
 

De trainingsmethode Pilates is genoemd naar de bedenker, Joseph Pilates (1883 - 1967) en vindt zijn oorsprong in de danswereld. Afgeleid van oefeningen uit de (power)yoga werd een nieuwe trainingsmethode ontwikkeld om (toentertijd dansers) sterker, leniger en stabieler te maken. Nog steeds blijkt deze manier van trainen zeer effectief bij mensen met lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld bij rugpijn, nek- of hoofdpijn of schouderklachten.

 

Doel is het versterken van de diepe spieren in het lichaam die zorgen voor kracht van bijvoorbeeld de buik, rug en schouders. Ook ademhaling is belangrijk, want zonder een goede ademhaling (met andere worden: het door blijven ademen tijdens de oefeningen) is het een uitdaging ook overdag te letten op een juiste basisspanning van de spieren in het lichaam.

 

Onderbouwing van deze manier van training was de afgelopen 15 jaar als volgt: de spieren die in de romp de hoofdrol spelen zijn de diepe buikspieren, diepe rugspieren, bekkenbodem en middenrif. Deze spieren vormen samen een gesloten systeem/kern/core (de veel gebruikte term voor het trainen van dezelfde spiergroep is 'core stability training') die zorgt voor de stabiliteit van de romp en rug, en dus indirect de rest van het lichaam. Door deze spieren te trainen wordt u soepeler, sterker en stabieler. Een sterkere 'core' geeft minder klachten tijdens alle dagelijkse activiteit. Vaak gaat een afname van rugklachten, schouderklachten en/of nekklachten hiermee gepaard.

Interessant: medio 2018 haalde de bedenker van het begrip 'core stability', Peter O'Sullivan een streep door het bestaan ervan. Een simpele -en logische- verklaring ligt hier aan ten grondslag: het is praktisch gezien onmogelijk alleen de diepe spieren in het lichaam aan te spannen. Er wordt nu geadviseerd deze training te beschrijven als het trainen/aanspannen van de romp musculatuur.

Dat de manier van trainen echter wel degelijk nuttig is blijkt wel uit de praktijk en uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. 

De term 'core stability' werd -en wordt nog steeds- veelvuldig gebruikt. Het grote publiek is immers net aan het begrip gewend.

Manueel-Fysiocare, Nieuwegein, expertise