top of page

Nekpijn, onze expertise

Twee op de drie mensen krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met nekklachten, oftewel nekpijn. Na schouder- en rugpijn is nekpijn de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat. Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door een miscommunicatie van de bewegende delen van de nek. De nek bestaat uit zeven kleine gewrichten, wervels en tussenwervelschijven, samen met de spieren pezen en banden vormen zij de nek. De tussenwervelschijven zijn relatief elastisch en werken als een schokdemper. Het zijn onder andere de tussenwervelschijven die ervoor zorgen dat wervels kunnen bewegen.

De nek is de verbinding tussen lichaam en het hoofd, het is ook het enige deel aan het lichaam dat zo bewegelijk is. Aspecifieke klachten (zonder duidelijk aantoonbare aandoening) van arm, nek en/of schouder noemen we: KANS.

Waar komt nekpijn vandaan?

Het is niet altijd duidelijk hoe nekpijn ontstaat. Er is echter wel een aantal factoren dat een negatieve invloed kan hebben op de nek. Je kan hierbij denken aan:

  • Houding (langdurige statische houdingen, zoals zitten achter een computer, telefoon, tablet)

  • Overbelasting door bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk

  • Hoge werkdruk

  • Val of verreken van de spieren

  • Botontkalking (osteoporose)

  • Artrose

  • Nekhernia

  • Omgevingsfactoren, zoals spanning of stress van thuis of werk, slechte leefgewoonten

 

Ondanks dat nekpijn vrij onschuldig is, kan het behoorlijk pijnlijk zijn. De pijn is vaak zeurend of mat en kan uitstralen naar het hoofd, armen en/of naar de handen. In de meeste gevallen komt de pijn niet voort uit een ernstige aandoening.

Het is bij nekklachten belangrijk om te blijven bewegen om te voorkomen dat de nekspieren stijf worden en de klachten verergeren. Om klachten te voorkomen of juist te verhelpen, is vaak aanpassing van gedrag aan de orde.

 

Aspecifieke nekklachten verdwijnen vaak voor een groot deel binnen zeven weken. Binnen 5 jaar zal 50 tot 80% van de patiënten opnieuw een episode van nekklachten meemaken.

 

Nekklachten met verschillende oorzaken

Bij een afwijking in de nek onderscheidt de manueel therapeut of fysiotherapeut 4 verschillende vormen om de nekklacht te definiëren.

  1. Een patiënt last hebben van nekpijn zonder dat er sprake is van anatomische schade, en waarbij de pijn in de nek niet van invloed is op de dagelijkse activiteiten.

  2. Het kan ook zijn dat er geen anatomische schade is, maar dat de pijn in de nek zo groot is dat het wel degelijk invloed heeft op de dagelijkse activiteiten.

  3. Dan is er nog een vorm waarbij er geen sprake is van duidelijk anatomische schade, maar waarbij de neurologische schade duidelijk aanwezig is, bijvoorbeeld bij een nekhernia.

  4. Als laatste kennen we een vorm van nekpijn waarbij er structureel sprake is van een anatomische afwijking. Dit kan bijvoorbeeld komen door een breuk in de nekwervel.

 

De eerste 3 vormen zijn te behandelen door de manueel therapeut of fysiotherapeut. Als er sprake is van een anatomische afwijking wordt de patiënt door de behandelaar doorverwezen naar een specialist.

 

In het geval van nekklachten veroorzaakt door een val of een ongeluk spreken we van trauma gerelateerde nekpijn.

Manueel-Fysiocare, Fysiotherapie & Werk,

De diagnose van nekpijn

Cervicogene pijn 

Dit is een pijn die in de nek ontstaat maar uitstraalt naar het hoofd, waardoor men last heeft van hoofdpijn aan één kant van het hoofd. De hoofdpijn is continu aanwezig en kan uitstralen naar de arm aan de dezelfde zijde van het lichaam. In de meeste gevallen zorgt de pijn voor bewegingsbeperking in de nek.

Spanningspijn door instabiliteit van de nek

Bij een stoornis in de stabiliteit van de nek zijn er kleine spieren die minder actief zijn en de grotere spiergroepen té actief werken, waardoor de nek te veel werkt en dus overbelast raakt. Je ervaart klachten als een altijd gespannen, stijve nek. Het hoofd voelt zwaar aan en u bent geneigd om het hoofd te ondersteunen. Binnen de fysiotherapie spreken we dan van ‘Motor Control Impairment’.

Cervicale radiculaire pijn oftewel discopathie

Dit is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan doordat een zenuwwortel in de nek geïrriteerd raakt. Als de tussenwervelschijf veroudert, droogt de tussenwervelschijf wat in, waardoor de ruimte tussen de wervels nauwer wordt. De uitdroging kan ook zorgen voor scheuren in de tussenwervelschijf, de stoffen die hierbij vrijkomen, kunnen de zenuwwortel irriteren. Het kan ook zijn dat de zachte kern binnenkern van een tussenwervelschijf wat naar buiten wordt gedrukt. Dit kan dit leiden tot druk en pijnklachten op een of meerdere zenuwwortels. De pijn komt voort uit een aandoening aan de tussenwervelschijf, de discus. De klachten bestaan uit nekpijn met uitstraling naar de arm.

WAD Whiplash

Bij een whiplash wordt het hoofd plotseling krachtig voor en achteruit bewogen, dit kan het gevolg zijn van een ongeval of een andere gebeurtenis, waarbij het hoofd een onverwachte beweging maakt. Er zijn 5 gradaties te benoemend bij een whiplash. De fysiotherapeut of manueel therapeut kan vooral bij graad 1 en 2 veel betekenen.

Graad 1: Je ervaart nekklachten, zonder aanwijsbare afwijkingen.

Graad 2: Je hebt nekklachten, waarbij er aanwijsbare afwijkingen worden gevonden, zo kunt u bijvoorbeeld minder goed bewegen en heeft u last van drukpijn.

Denk je een van bovenstaande klachten te hebben?

Dan is het belangrijk om een afspraak te maken met een van onze fysiotherapeuten of manueel therapeuten.

MFC_2020-04-10_Nekpijn, thuiswerken.png

Wat kan de manueel therapeut of fysiotherapeut doen?

Eigenlijk zien we vaak een combinatie van oorzaken bij mensen met aspecifieke nekklachten. Bij aanhoudende nekklachten wil men graag vaak een foto laten maken.

Arthrose

Er is echter veel bewijs dat een foto niet altijd een goed beeld geeft van de oorzaak van de klachten. Zo kan er bijna niets op een foto te zien zijn, maar mensen hebben toch pijnklachten. Het kan ook zijn dat er veel arthrose (slijtage van de gewrichten) op de foto te zien is, maar iemand eigenlijk bijna tot geen pijnklachten ervaart.   

Overigens ontwikkelt IEDEREEN vanaf een jaar of 25 in meer of mindere mate arthrose. Het is daarom goed te realiseren dat arthrose niet per definitie pijnklachten geeft. Sommige artsen noemen het tegenwoordig ook wel ‘ouderdomsrimpels’ van het gewricht. Gewone rimpels zijn namelijk wel zichtbaar, maar lang niet altijd een oorzaak van pijnklachten. De ene persoon heeft er meer last van arthrose dan de ander.

Dit gezegd hebbende is het belangrijk te weten wat de fysiotherapeut of manueel therapeut kan betekenen bij aspecifieke nekklachten.

Tegenwoordig spenderen wij een groot deel van onze tijd in een zittende houding. Is het niet achter de PC op het werk, dan is het wel vanwege veelvuldige telefoon- of tabletgebruik.

 

Langdurige statische houdingen zijn een zware belasting voor het lichaam. Dus ook voor de nek. Bedenk even dat een hoofd gemiddeld 5 kilo weegt. Een afwisseling in houding, een optimale beweeglijkheid van de gewrichten en een juiste verhouding tussen de kracht en het uithoudingsvermogen van de verschillende spieren in de nek zorgen voor optimaal functioneren van de nek.

 

De fysiotherapeut en manueel therapeut zijn opgeleid om alle factoren te optimaliseren.

Mckenzie Methode bij aspecifieke nekklachten

Als u regelmatig last heeft van nekpijn zonder een duidelijke oorzaak, dan spreken we van aspecifieke klachten. Komt de nekpijn steeds opzetten als u een drukke periode achter de rug heeft of nadat u een bepaalde activiteit gedaan heeft? Dan kan het zijn dat dit patroon verband houdt met de klachten. De manueel therapeut kan helpen om het patroon te achterhalen en u te begeleiden met simpele, maar specifieke oefeningen afgestemd op uw klachten.

 

Naast fysiotherapie, manuele therapie  en/of dry needling passen wij bij Manueel-Fysiocare ook de Mckenzie Methode toe.

 

Deze behandelmethode is een wetenschappelijk onderbouwde methode die nekklachten aanzienlijk verminderd. Bepaalde bewegingen geven vrijwel direct verlichting wat ten goede komt aan de bewegingsvrijheid.

 

Het fijne aan deze methode is dat het weinig tijd in beslag neemt, een kleine 5 minuten om het uur is voldoende om resultaat te behalen. Omdat de oefeningen in je dagelijks leven geïntegreerd worden, kunt u deze makkelijk doen tijdens alledaagse activiteiten. Dus bent u televisie aan het kijken, aan het afwassen of aan het werk, u doet de oefeningen gewoon terwijl u bezig bent.

bottom of page